Zprávy a novinky

  • Vysokorychlostní tratě - příležitosti pro Prahu

    29.11.2021 / Nezařazeno

    „Vysokorychlostní železnice propojí regiony kvalitní infrastrukturou. Mobilita lidí výrazně vzroste, což podpoří českou ekonomiku a její konkurenceschopnost,“ uvedl ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí (VRT) Martin Švehlík ze Správy železnic (SŽ), odpovědný za koncepci a technologický rozvoj VRT, v pátek 26. listopadu 2021 na odborné diskusi, kterou Hospodářská komora hlavního města Prahy uspořádala k tématu VRT.

  • Projížďka budoucností

    23.11.2021 / Projekty HKP

    Energie a doprava jsou spojené nádoby, v dnešní době k tomu můžeme ještě přidat slůvko ekologická a hned se vkrádá myšlenka: čisté energie pro ekologickou dopravu. Rozvoji této myšlenky se věnovali účastníci dnešní akce „Projížďka (snad brzkou) budoucností“, kterou pořádala Energetická a Dopravní sekce při Hospodářské komoře hl. m. Prahy.

  • Do Prahy přijel světoznámý autor Dan Brown

    23.10.2021 / Nezařazeno

    Světově známý spisovatel Dan Brown přijel poprvé do Prahy osobně představit svůj nový projekt, tentokrát však netradičně hudební. Zkomponoval The Wild Symphony pro děti každého věku, kterou sám doprovodil čtením básní o jednotlivých zvířecích přátelích za doprovodu Českého národního symfonického orchestru, ve Smetanově síni Obecního domu.

  • Klíčový projekt modernizace dálnice D1 končí

    14.09.2021 / Projekty HKP

    Dnešní odborný kulatý stůl k ožehavému tématu dokončení oprav dálnice D1 a ke strategii údržby silničních staveb obecně, byl konán za účasti ministra a místopředsedy vlády pana Karla Havlíčka. Na půdě Hospodářské komory hlavního města Prahy pana ministra a další ctěné hosty přivítal předseda představenstva pan JUDr. Petr Michal. Ten ve své řeči zmínil zásadní význam dálnice D1 nejen pro to, že se jedná o historicky první dálnici na území tehdejšího Československa, ale hlavně pro její důležitost v rámci spojnice mezi Prahou a Brnem. „Podpora takto zásadních projektů, jako byla modernizace dálnice D1 je naprostou prioritou, pro další konkurenceschopnost České republiky,“ uvedl dále pan předseda.

  • Moderní železnice 2050+

    13.09.2021 / Projekty HKP

    Hospodářská komora hl. m. Prahy (HKP) spolu se Středoevropským institutem pro rozvoj dopravy (SIRDO.eu) si dovolují dnes slavnostně představit Vizi Moderní železnice 2050+. Aby bylo tématu učiněno za dost představení proběhlo ve speciálně vypraveném vlaku, který za přispění dalších partnerů, jmenovitě Českých drah, Správy železnic a v neposlední řadě také AŽD, projel trasu z Hlavního nádraží v Praze do Třebívlic.

  • Shromáždění delegátů zvolilo nového předsedu HKP

    31.08.2021 / Nezařazeno

    Na dnešním Shromáždění delegátů se členové Hospodářské komory hl. m. Prahy sešli po více než roce konečně tváří v tvář. V obsáhlém programu zasedání byla zařazena také nutná volba předsedy představenstva za odstoupivšího pana Romana Pommera. Novým předsedou představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy se stal JUDr. Petr Michal. Při své kandidatuře řekl: „Je to výzva a já se výzev nebojím. Jsem připraven prosazovat zájmy a budovat dobré jméno Hospodářské komory hlavního města Prahy.“

  • Vyrob si svůj Stirlingův motor

    02.07.2021 / Projekty HKP

    29. června se v učebnách NTM na Letné konal již 15. ročník soutěže Vyrob si svůj Stirlingův motor. Soutěž je již od svého začátku spojená s autorem a propagátorem tohoto projektu Jirkou Tomanem a v posledních letech i s NTM na Letné. Letos poprvé také s podporou Hospodářské komory Praha prostřednictvím Spolku pro podporu odborného vzdělávání a MSP a jeho pracovní skupiny Výuka 4.0 a speciální projekty.

  • Změna ve vedení Hospodářské komory hl. m. Prahy

    24.06.2021 / Aktuální téma

    Zvolený předseda představenstva pan Roman Pommer na vlastní žádost odstoupil z funkce předsedy s účinností od 1. 6. 2021. Následně představenstvo Hospodářské komory hl. m. Prahy pověřilo řízením Hospodářské komory hl. m. Prahy místopředsedu představenstva pana Petra Michala, a to až do doby konání nejbližšího Shromáždění delegátů Hospodářské komory hl. m. Prahy.

  • Společné zasedání Dopravní a Energetické sekce

    23.06.2021 / Projekty HKP

    V úterý 22. 6. 2021 proběhlo na půdě Hospodářské komory hl. m. Prahy první společné zasedání Dopravní a Energetické sekce. Hlavním důvodem pro takto zvolené uspořádání bylo společné téma, které se prolíná skrze vícero sekcí, ale především právě přes sekce Dopravní a Energetickou. Tímto tématem byl v minulých dnech schválený radou Magistrátu hlavního města Prahy (MHMP) Klimatický plán.

  • Hospodářská komora hlavního města Prahy vítá novelu energetického zákona mířící na nekalé praktiky tzv. energošmejdů

    17.06.2021 / Aktuální téma

    Projednávaná novela připravená Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) zavádí právní regulaci zprostředkování v energetických odvětvích a k výkonu této činnosti stanovuje podmínku předchozího udělení oprávnění ze strany Energetického regulačního úřadu. Přes všeobecně pozitivní záměr však shledáváme nedostatek v podobě nekoncepčního vymezení činností, které mohou být zahrnuty pod definici zprostředkování.

Filtrovat

od 19.03.2024
do 19.03.2024
Všechny rubriky
Filtrovat