Zprávy a novinky

  • Vyhrazená technická zařízení: Desítky let stará legislativa bude díky Komoře konečně odpovídat praxi 21. století.

    09.06.2021 / Nezařazeno

    Hospodářská komora se výrazně podílela na konečné podobě zákona o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení, který dnes projednají senátoři. Komoře se prostřednictvím Sekce pro vyhrazená technická zařízení ve spolupráci se Státním úřadem bezpečnosti práce a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR podařilo ve sněmovně prosadit kompromisní řešení, které nahradí desítky let starou legislativu upravující provoz a uvádění do provozu technických zařízení v průmyslu, ale i v drobném podnikání. Součástí této zákonné úpravy je i stanovení odborné způsobilosti k výkonu činností na těchto zařízeních. Zákon mj. umožní, aby např. drobné elektroinstalační práce na technických zařízeních mohli vykonávat i pracovníci bez elektrotechnického vzdělání na základě složení zkoušky z profesní kvalifikace dle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

  • Proběhl seminář při MPSV s názvem - Rodina a rodinná politika

    03.06.2021 / Projekty HKP

    Na tomto semináři místopředseda Hospodářské komory hl.města Prahy František Blažek představil prezentaci činnosti HKP na téma zapojení zdravotně postižených osob do pracovního procesu.

  • Hospodářská komora navrhuje úpravy rozvolňovacích kroků vlády

    25.05.2021 / Nezařazeno

    Po více než šesti měsících se dnes znovu otevřely hotely, penziony a další ubytovací zařízení i pro rekreační účely. Možnost začít znovu ubytovávat turisty vláda ale podmínila tím, že při příjezdu se lidé budou muset prokázat negativním PCR nebo antigenním testem na koronavirus ne starším než 48 hodin. Uznávané budou ale jen testy laboratorně prováděné v odběrových centrech.

  • HK vyzývá vládu k otevření zahrádek restaurací a zrušení zákazu pro sportoviště. Požaduje také, aby povolila školy v přírodě a školní výlety, stanovila termín pro otevření hotelů a sdělila, zda a jak podpoří cestovní ruch, gastronomii a další odvětví v ná

    06.05.2021 / Aktuální téma

    Podnikatelé sdružení nejen v Hospodářské komoře na základě příznivého vývoje epidemie, masivního celorepublikového testování zaměstnanců, počtu lidí s protilátkami, tedy prodělaným onemocněním covid-19 v posledních třech měsících, a zvyšujícího se počtu očkovaných v tuzemsku požadují po vládě, aby rozhodla o otevření zahrádek restaurací a sportovišť nejpozději od 17. května. Vládě i zákazníkům nabízejí bezpečný provoz, režimová a hygienická opatření. Zároveň požadují, aby vláda školám povolila organizovat školy v přírodě a školní výlety a stanovila termín pro otevření ubytovacích zařízení, kvůli čemuž si lidé zatím nemohou rezervovat pobyt. Podnikatelé ale přicházejí také s návrhy, jak podpořit vládními zákazy nejpostiženější sektory v cestovním ruchu nebo gastronomii i v dalších oborech.

  • Konec nouzového stavu v ČR: Přehled webových odkazů (nejen) pro zaměstnavatele

    05.05.2021 / Aktuality z oblasti podnikání

    V souvislosti s aktuální situací okolo pandemie COVID-19 a se změnami epidemiologických opatření připravil a aktualizoval projekt Ministerstva práce a sociálních věcí „Krajská rodinná politika“ přehled webových odkazů (nejen) pro zaměstnavatele s cílem usnadnit vyhledávání aktuálních informací k vládním opatřením, doporučeným postupům apod.!

  • Přibývá podniků, které nabízejí státu, že zorganizují firemní očkování proti covid-19. Většina z nich chce uvolnit své kapacity i pro členy rodin zaměstnanců

    04.05.2021 / Aktuality z oblasti podnikání

    S nabídkou provádět firemní očkování pro zaměstnance přichází řada zejména velkých zaměstnavatelů z různých odvětví po celé České republice. Polovina podniků přitom zvažuje, že by své kapacity nabídla i pro očkování rodinných příslušníků zaměstnanců. Vyplývá to z bleskového šetření Hospodářské komory mezi podniky zaměstnávajícími více než 500 zaměstnanců.

  • Potřebujete restartovat váš byznys? DoToho!

    19.03.2021 / Aktuality z oblasti podnikání

    Pražský byznys klub Opero a Pražský inovační institut spustili mentoringový program pro malé a střední podniky, do kterého se můžete již nyní se svou firmou přihlásit.

  • Vystoupení místopředsedy představenstva v živém vstupu na ČT24

    16.03.2021 / Aktuální téma

    V pořadu SeČTeno na ČT24 byl hostem místopředseda představenstva pan František Blažek, tématem byl dopad koronavirové krize na pražské podnikatele

  • Rozvoj elektromobility ve světle chystané novely energetického zákona

    15.03.2021 / Aktuální téma

    Česká republika zaostává v rozvoji elektromobility za mnoha evropskými státy. Pomoci přitom mohou i na první pohled drobnosti, které se ale v praxi často potýkají s velkými překážkami. Jednou z takových je i potenciální interpretační nepřesnost, která se skrývá ve vládní novele energetického zákona (aktuálně čeká na projednání Poslaneckou sněmovnou ve druhém čtení, sněmovní tisk 799). Klíčovou a jednoznačně pozitivní novinkou této novely je zakotvení regulace zprostředkování v energetických odvětví.

  • Informační brožura o Hospodářské komoře ČR

    24.02.2021 / Aktuální téma

    Dovolujeme si Vám tímto představit novou informační brožuru o Hospodářské komoře České republiky, která Vám zodpoví veškeré otázky k fungování a přínosech nejen členství v Hospodářské komoře, ale i k jejímu fungování jako podnikatelské samosprávy.

Filtrovat

od 19.03.2024
do 19.03.2024
Všechny rubriky
Filtrovat