Zprávy a novinky
Zpět na novinky

Praha má své první gastronomické polytechnické hnízdo

2022-05-20 / Řemeslo žije!

Již třicátým devátým polytechnickým centrem se stává gastronomické polytechnické hnízdo v prostorech SOU gastronomie U Krbu na Praze 10, jež dnes slavnostně otevřel místopředseda Hospodářské komory hl. m. Prahy, pan Ing. Pavel Finger, MBA. Myšlenku přenášet polytechnickou výchovu žáků základních škol na půdu středních škol a domovů dětí a mládeže uvedl v život společný projekt Magistrátu hlavního města Prahy a Hospodářské komory hl. m. Prahy. Cíl je od počátku stejný: Vytvořit dokonale vybavené a profesionálnímu prostředí blízké provozy – tzv. polytechnická hnízda, umístěná přímo v zázemí středních škol a DDM a jejich brány otevřít žákům škol základních.

To, že moderní a profesionální gastronomický provoz má jen málo společného s běžnou kuchyní v domácnostech či se školní kuchyňkou, mohou nově žáci pražských základních škol snadnou a zábavnou formou zjistit ve specializovaném gastronomickém polytechnickém hnízdě. Polytechnická hnízda přitom byla od počátku orientovaná na oblast robotiky a mechaniky. V posledních třech letech jich postupně v prostředí pražských škol a DDM vzniklo 38. Jejich služeb využilo několik desítek tisíc žáků. Tento úspěšný koncept se proto v letošním roce rozšiřuje o první oborově specializované centrum svého druhu. Volba přitom padla právě na oblast gastronomie, kterou není možné ve stávajících hnízdech prezentovat. Toto 39. hnízdo své místo nalezlo v supermoderní kuchyni SOU gastronomie U Krbu. Žáci a učitelé základních škol se v rámci jednoho dne mohou v praxi seznámit s profesí kuchaře, číšníka i cukráře. Vyzkouší si přípravu excelentních pokrmů na nejmodernějších přístrojích, zvládnou správnou techniku prostírání stolu, naučí se základní principy práce s potravinami a pochopí i s tím spojené hygienické požadavky.

Fotogalerie

Filtrovat

od 16.08.2022
do 16.08.2022
Všechny rubriky
Filtrovat

Časopis HKP